گودر کمپانی 12 راهکار برای کنترل سرعت صحبت کردن و آرام حرف زدن - گودر کمپانی

سرعت صحبت کردن چیست؟

ابتدا باید بدانیم که سرعت در فن بیان به چه معنا است؟ سرعت حرف زدن شما به معنای تعداد کلماتی است که در یک واحد زمان می گویید. برای مثال اگر هر ۴ ثانیه را یک واحد زمان در نظر بگیریم، تعداد کلماتی که در ۴ ثانیه میتوانید بخوانید سرعت بیان شما را معین میکند. شما در واحد زمان میتوانید تعداد متفاوتی از کلمات را ادا بکنید. همین موضوع باعث میشود تا بتوانید با سرعت های مختلفی نیز صحبت بکنید. کنترل سرعت صحبت خود هنگام سخنرانی یکی از موضوعات مهمی است که باید رعایت کنید.

منظور از سرعت کند، تند و متعادل در صحبت کردن چیست؟

افراد با سرعت های متفاوتی کلمات را بیان می کنند، بعضی آهسته، بعضی سریع و بعضی دیگر با سرعتی بین این دو ادای کلمات می کنند. افرادی که ۱۰۰ تا ۱۲۰ کلمه در دقیقه بیان می کنند سرعت بیان کندی دارند. کسانی که ۱۸۰ تا ۲۰۰ کلمه در دقیقه صحبت می کنند از سرعت کلام بالایی برخوردار هستند و اشخاصی که با سرعتی حدود ۱۳۰ تا ۱۷۰ کلمه در دقیقه صحبت می کنند سرعت کلام متعادلی دارند که این بهترین حالت برای سرعت بیان است.

چرا باید سرعت سخن گفتن خود را کنترل کنیم؟

سرعت صحبت کردن

کنترل سرعت سخنرانی معمولا به چند دلیل عمده اهمیت دارد:

مخاطبان شما باید بفهمند چه می گویید
اگر سرعت حرف زدن شما به اندازه ای تند باشد که حتی کلمات را درست ادا نکنید چه اتفاقی می افتد؟ واضح است که کسی متوجه نمیشود چه می گویید. برخی از افراد که عادت به تند صحبت کردن دارند همیشه کلمات را جویده جویده ادا میکنند و هیچ واژه ای را به صورت کامل و واضح ادا نمی کنند. این افراد نباید انتظار داشته باشند کسی حتی معنای کلماتی که میگویند را متوجه بشود چه برسد به معنای جملاتشان.

مخاطبان شما باید فرصت تجزیه و تحلیل مطالب را داشته باشند
اگر هم شما جزو آن دسته از افرادی هستید که خیلی تند صحبت نمی کنید باز به این معنی نیست که با سرعت مناسب صحبت می کنید. گاهی اوقات برخی از مفاهیم حتی اگر تند تند و جویده جویده هم ادا نشوند فهمشان برای مخاطبان سخت است. هنگام بیان چنین مطالب سنگینی باید در نظر داشته باشید که ذهن مخاطب شما نیاز به زمان برای درک معانی جملات دارد. مکث کردن یکی از راه هایی است که به مخاطب این فرصت را میدهد که جملاتی که وارد مغزش میشوند را هضم کند. شما باید با قرار دادن مکث ها و سکوت هایی در میان کلمات و جملات سرعت صحبت کردن خود را هنگام سخنرانی کنترل کنید.

مخاطب شما باید لذت ببرد
آیا تابحال به این نکته فکر کرده اید که زیبایی خودش میتواند یک عامل بسیار مهم در موفقیت سخنرانی شما باشد؟ جدای از معنای جمله ای که میگویید، این که با چه حالت و کیفیتی آن جمله را بگویید هم اهمیت دارد. زیبا صحبت کردن شما میتواند نقش بسیار موثری بر تاثیری که روی مخاطب خود میگذارید ایفا کند.
گاهی اوقات مخاطبان اصلا به حرف های شما گوش نمیدهند و فقط ریتم حرف زدن شما برایشان جذاب است. از ریتم افتادن شما هنگام سخنرانی میتواند حسابی حوصله مخاطبان شما را سر ببرد بنابراین هنگامی که متن سخنرانی خود را آماده میکنید، لازم است تا علاوه بر معنای جملاتتان به زیبا بیان شدن آنها نیز فکر کنید. یکی از عواملی که میتوانید برای زیبا حرف زدن هنگام سخنرانی خود به خدمت بگیرید، همین سرعت یا تمپو حرف زدنتان است که کمتر به اهمیت آن توجه می کنید.

کلام سرعت ادای کلمات به عوامل زیر بستگی دارد

  1. عادت گوینده (که از محیط خانواده و مدرسه می آید)
  2. حالت روحی که سخنران می خواهد به وجود بیاورد
  3. مخاطبان
  4. شرایط و وضعیتی که در آنجا حکم فرماست

چگونه سرعت صحبت کردن خود را کنترل کنیم؟

در این بخش به تکنیک هایی اشاره خواهیم کرد که بتوانید با استفاده از آن ها سرعت صحبت کردن خود را که یکی از مهم ترین مسائل فن بیان است کنترل کنید و به بهترین شکل ممکن صحبت کنید.

۱٫گاهی فقط لازم است مکث کنید

اولین و مهم ترین کاری که باید برای کنترل کردن سرعت صحبت های خود انجام دهید، این است که گاهی فقط مکث کنید. مکث کردن در سخنرانی به شما کمک می کند که اگر سرعت صحبت های شما بیش از حد زیاد است، کمی وقفه میان صحبت هایتان بیفتد و کم کم آن ها را متعادل کنید. فقط حواستان باشد که برای مکث کردن لازم نیست صدایی از خود خارج کنید و ا جمله ای را بکشید. منظورم این است که به هیچ وجه از تیکه کلام هایی مانند : “آآآآآ، اوووم” و… استفاده نکنید تا حوصله مخاطبتان سر نرود. همین که گاهی میان صحبت های خود سکوت کنید کافی است. البته همین صداهای اضافه مانند “اِ…” که خدمت تان عرض کردم، معمولاً در صحبت های خیلی از افراد به کار می رود و خودش یک معضل به حساب می آید.

۲٫ صدای خود را ضبط کنید

یکی از بهترین تمرینات برای کنترل سرعت کلام در صحبت کردن، ضبط کردن صداست. در بعضی موارد به افراد پیشنهاد می شود با سرعت آهسته صحبت کنند تا مسلط تر به نظر برسند اما این مطلب در مورد افرادی که خودشان در حالت عادی با سرعت پایین حرف می زنند مناسب نیست و چنین افرادی نیاز دارند که سرعت کلام خود را بالاتر ببرند . برای رسیدن به سرعت متعادل ، ابتدا در مورد موضوع دلخواهتان یک پاراگراف بنویسید و سپس آن را به حالتی که در حال سخنرانی هستید سه بار بخوانید و یکبار با سرعت عادی خوانش متن را انجام دهید یکبار با سرعت آهسته تر و بار دیگر با سرعت تندتر متن را بخوانید و صدای خود را ضبط کنید. حال به صدای خود گوش دهید متوجه می شوید که در کدام حالت سخنرانی مسلط تری را ارائه کردید چندین بار که این کار را تکرار کنید و ایرادات خود را رفع کنید به مرورزمان سرعت شما در صحبت کردن و سخنرانی متعادل خواهد شد.

ترفند های آهسته حرف زدن

۳٫ استرس خود را کنترل کنید

بسیاری از افراد هنگام صحبت کردن در جمع استرس می گیرند و نمی توانند به خوبی مطالبشان را بیان کنند. همین ترس از صحبت در جمع و سخنرانی، معمولاً باعث می شود که یا بیش از حد سریع صحبت کنند تا سریع صحبت هایشان تمام شود، و یا به دلیل این که مطالب از یادشان رفته یا نمی دانند باید چه بگویند، بسیار آرام صحبت می کنند که هر دوی اینها بسیار به سخنانی یا صحبت کردنشان لطمه خواهد زد. به همین دلیل است که شما باید استرس و ترس از سخنرانی تان را کنترل کنید تا دچار نوسان در سرعت کلام خود نشوید.

۴٫ دایره لغاتتان را افزایش دهید

دایره واژگانی بالا به شما کمک می کند بهتر واژگان را پیدا کنید و کمتر کلمات را فراموش کنید و همین مسئله موجب بالا رفتن سرعت صحبت کردن شما می شود. پس تا می توانید با انجام کارهایی از قبیل : مطالعه ی زیاد کتاب، استفاده از لغتنامه ها، یادگرفتن مترادف و متضاد کلمات و پیدا کردن ریشه ی کلمات، لغات جدید یاد بگیرید.

۵٫ زمان را مدیریت کنید

مدیریت زمان در سخنرانی و صحبت کردن امری بسیار مهم به حساب می آید. چرا که اگر نتوانید زمانتان را به خوبی کنترل کنید و نیاز به زمان بیشتری داشته باشید، ممکن است دو اتفاق بسیار بد برای شما و صحبت هایتان بیفتد؛ اول این که ممکن است مخاطبان شما دیرشان شود و دیگر صحبت های شما را به خوبی گوش نکنند. دوم هم این که خود شما به خاطر این که بخواهید قبل از اتمام وقت مطالب را به انتها برسانید، خیلی تند تند صحبت کنید و سرعت کلامتان از اختیار شما خارج شود. پس سعی کنید به خوبی زمان خود و مطالب را بسنجید و از همان ابتدا با سرعتی متعادل شروع به صحبت کردن کنید تا در انتها مجبور به افزایش بیش از حد و غیر معمولی سرعت حرف زدن خود نشوید.

۶٫ تنفس صحیح داشته باشید

تنفس صحیح یکی از مواردی است که برای صحبت کردن بسیار ضروری است. علاوه بر این، درست نفس کشیدن می تواند میزان انرژی شما را نیز افزایش دهد و به لحن صحبت کردن شما کمک بسیار زیادی بکند. سعی کنید چند بار حین صحبت هایتان نفس عمیق بکشید و حتماً در هر حال، اکسیژن را تا جایی که می توانید وارد ریه خود کنید و سپس آن را برگردانید. منظورم این است که نصفه تنفس نکنید و سعی کنید به طور کامل هوا را به داخل ریه خود ببرید. حتی می تواند این کار را در طول روز برای افزایش انرژی خود هم انجام دهید و می تواند تمرینی هم برای زمان هایی باشد که صحبت می کنید.

۷٫ کلمات پیچیده را تمرین کنید

کلمات پیچیده ای که در سخنرانی خود به کار می گیرید را بیابید و آن قدر تمرین کنید که بر آن ها مسلط شوید این کار به بهتر صحبت کردن و بالا رفتن سرعت کلامتان می شود و از تپق زدن که سرعت حرف زدن را کاهش می دهد جلوگیری می کند.

۸٫صدای خود را بالا و پایین ببرید

برای این که صدای خوبی داشته باشید، همیشه یکی از بهترین تکنیک های آن افزایش و کاهش تن صدا است. این کار باعث می شود صدایتان جذاب تر به نظر برسد و همچنین مخاطب کلام شما را بهتر دریافت کند. اما علاوه بر این دو فایده که بیشتر مربوط به نکات داشتن صدای خوب است، باعث می شود ناخودآگاه اگر سرعت صحبت های شما بالا و پایین است کنترل شود. پس حتماً سعی کنید این کار را به صورت مداوم در حین صحبت کردن تکرار کنید.

خوب حرف زدن

۹٫ در زمینه ی اتصال جملات مهارت کسب کنید

کسب مهارت در زمینه ی اتصال جملات از ایجاد وقفه های مکرر و کاهش سرعت کلام ممانعت می کند و موجب افزایش سرعت بیان شما در حین گفتگو یا سخنرانی می شود.

۱۰٫ روی متن خود مسلط باشید

و به عنوان آخرین راهکار هم باید به شما بگویم که حتماً روی متن سخنرانی خود مسلط باشید. اگر قرار است در جای مهمی صحبت کنید و یا سخنرانی در پیش دارید، چندین بار متنی را که قرار است درباره آن صحبت کنید را تمرین کنید و کاملاً بر آن مسلط باشید تا از تپق ها و افزایش و کاهش های ناگهانی صحبت های خود جلوگیری کنیدو همچنین می توانید از مقاله چگونه متن سخنرانی خود را آماده کنیم هم کمک بگیرید.

۱۱٫ به یاد داشته باشید که هر کسی ممکن است تپق بزند!

اگر هنگام سخنرانی یا صحبت کردن تپق بزنید، احتمال این که استرس بگیرید و یا سرعت صحبت های خود را کم و زیاد کنید بسیار زیاد است. زمانی که تپق زدید، این نکته را با خود یادآور شوید که هر فردی ممکن است تپق بزند و این اتفاق کاملاً طبیعی است. حتی بزرگ ترین و بهترین سخنرانان و مجریان دنیا هم ممکن است تپق بزنند و نتوانند کلمات را به خوبی ادا کنند. پس طبیعی باشید و طوری وانمود کندی که انگار نه انگار اتفاقی افتاده است!

۱۲٫ رسا و واضح صحبت کنید

بارها و بارها در مقالات مختلف گفته شده که برای این که صحبت های جذابی داشته باشید، حتماً سعی کنید رسا و واضح صحبت کنید. اما اشتباه نکنید! منظور ما داد زدن نیست! منظور این است که طوری صحبت کنید که مخاطب به حد کافی صدای شما را بشنود و اذیت نشود. بلند و واضح صحبت کردن انرژی مخاطب را نیز افزایش می دهد و از همه مهم تر، قطعاً ناخودآگاه سرعت صحبت های شما را متعادل می کند. چرا که مسلماً شما نمی توانید هم بلند صحبت کنید و هم تند تند! خیلی برایتان سخت خواهد شد.​

به این پست امتیاز دهید.
بازدید : 515 views بار دسته بندی : روانشناسی تاريخ : 13 فوریه 2022 به اشتراک بگذارید :
دیدگاه کاربران
    • دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
    • دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.